Rólunk írták...

A sajtóban megjelent cikkek (2002-2005)
 
   
 
Várpalotai Újság

2005. október 14.

Anyai szerep vagy karrier?

A várpalotai Írisz Nőegyesület és a Krúdy Gyula Városi Könyvtár közös rendezésében szeptember 27-én előadás hangzott el A nők munkaerőpiaci helyzete és esélyegyenlősége az európai uniós csatlakozás után Magyarországon címmel. A meghívott előadó dr. Koncz Katalin egyetemi tanár, a felkért hozzászóló Lakatos Ilona, az Írisz Nőegyesület tagja volt.

 >> teljes cikk

Napló

2005. július 9.

Könyvtárak a szünidőben

Szünidőben sok gondot jelent a szülőknek, milyen hasznos elfoglaltságot, játékot, kikapcsolódást találjanak a gyermekeiknek - ha lehet, a közelben és olcsón. A könyvtárak is részt vállalnak évek óta a szabadidő hasznos érdekes eltöltésében.

 >> teljes cikk

Napló

2005. június 14.

Varnus Xaver átváltozásai

A Nagy Könyv játék és az ünnepi könyvhét keretében Varnus Xaver orgonaművész Átváltozások címmel megjelent regényét mutatták be a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2005. június 2.

Költészet a fotográfiában

Több helyi illetőségű könyv és kiadvány fotós illusztrátora is a városban közismert fényképész, Pintér László, akinek természetfotóiból május 18-án nyílt kiállítás a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

 >> teljes cikk

Napló

2005. április 19.

"Csak az olvassa versemet"
Diákok és tanárok emlékeztek József Attilára a könyvtárban

Negyvennégy diák ötvennyolc alkotással szerepelt a Krúdy Gyula Városi Könyvtár és a TIT helyi szervezete által meghirdetett "Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret" című illusztrációs pályázatán.

 >> teljes cikk

Napló

2005. március 11.

Selymes nőnapi ajándék

Hölgyeknek kedveskedő nőnapi ajándékként Lehner Olga győri pedagógus, iparművész kézzel festett selyemkendőiből nyílt kiállítás a Krúdy Gyula könyvtárban.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. december 17.

Egy kiállítás (összehajtogatható) képei

Érdekes, a manapság megszokottól eltérő bemutatónak lehetett tanúja az a számos fiatalabb és idősebb érdeklődő, aki pénteken, december 10-én a Krúdy Gyula Városi könyvtár klubhelyiségébe ellátogatott. A veszprémi Kódex Kronológia Kft. vezetőjének, Hadnagy Károlynak a helytörténeti leporellókból rendezett kiállítását láthattuk.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. december 17.

A közösség megtartó ereje

A TIT Várpalotai szervezetének Gondolkodó Klubja és a Krúdy Gyula Városi Könyvtár egy csésze tea mellett kötetlen beszélgetést ajánlott advent apropóján a világról, Magyarországról és önmagunkról.

 >> teljes cikk

Napló

2004. december 14.

Kevesebb pénz jut új kötetekre

Megyei körkép - Az önkormányzati fenntartású könyvtárak helyzete egyre nehezebb. A szűkülő beszerzési keretből évről évre kevesebb könyvet, folyóiratot tudnak beszerezni az intézmények. A hiányt pályázatokkal, lakossági akciókkal, szponzori segítséggel igyekeznek pótolni, több-kevesebb sikerrel.

 >> teljes cikk

Napló

2004. november 16.

Az értékteremtés ötvenéves háza

Az egykori és jelenlegi munkatársak, a leghűségesebb olvasók részvételével alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelte tegnap délelőtt a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

 >> teljes cikk

Napló

2004. október 26.

Tehetséges nők az irodalomban

Az én sorsom az én világom címmel irodalmi pályázatot írt ki tavasszal a Várpalotai Írisz nőegyesület, az eredményhirdetést október 22-én rendezték a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

 >> teljes cikk

Napló

2004. október 11.

A grafikus kései vendégei

Túlzás nélkül állíthatóan a 19. Várpalotai napok legrangosabb művészeti eseményeként nyílt meg múlt szombaton a városi könyvtárban Mészáros Imre grafikusművész Kései vendégek című kiállítása.

 >> teljes cikk

Napló

2004. szeptember 29.

Szakmai érvek és érzelmi tiltakozás

Környezetvédelem és környezetszennyezés a várpalotai kistérségben - feketén - fehéren címmel tartott előadást szerda este a városi könyvtárban Papp Sándor egyetemi tanár, a Veszprémi Egyetem professzora, aki elsősorban a hulladékgazdálkodás problémáit, a megoldás lehetőségeit vizsgálta.

 >> teljes cikk

Napló

2004. szeptember 21.

Fények és színek harmóniájába

Virágok, tájak, emberek címmel nyílt meg a közelmúltban a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban dr. Frisch Gyula nyugalmazott igazgató, rajztanár festménykiállítása.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. június 18.

Művész tanár kiállítása

Borbás Zoltán, a Bán Aladár Általános Iskola művésztanárának kiállítását a városi könyvtárban nyitották meg. Kóta Dénes pályatárs megnyitójában arról beszélt, hogy a művészet intim világában Borbás Zoltán csendben, de következetesen "csak" teszi a dolgát.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. május 21.

Negyvenéves gyermekkönyvtár

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban fotódokumentumokból, írásos és tárgyi emlékekből rendezett igényes kiállítással ünnepelték a gyermekkönyvtár alapításának negyvenedik évfordulóját.

 >> teljes cikk

Napló

2004. május 7.

Negyvenéves gyermekkönyvtár

Az igazi szakmai siker, ha a kisdiák megkedveli az olvasást és rendszeres kölcsönzővé válik

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. április 23.

A jó reklám felérhet akár egy verssel is

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár hagyományos rendezvényei közé tartoznak a végzős hallgatók számára megrendezett rendhagyó irodalomórák. Hétfőn dr. Fűzfa Balázs, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola docense tartott előadást a Thuri gimnázium 12. évfolyamos tanulóinak, a költészetben és a világban használatos jelekről, jelrendszerekről.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. március 19.

Könyvtárak az Európai Unióban

Európa közel 100 ezer könyvtárában mintegy 240 ezer szakember végzi a munkáját, és kívánatos, hogy az unióban egységes elvek, jogszabályok alapján tegyék azt - hangzott el azon a rendezvényen, amelynek a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár adott otthont.

 >> teljes cikk

Napló

2004. március 12.

Tündéri kezek varázslatos tárlata

Nőnapon megnyíló tárlatra invitálta alkotásaikkal a város és a környező település hölgyeit, festőket, grafikusokat, iparművészeket, dolgukat hivatásból végzőket, illetve művészetszerető, tudásukat diákjaiknak is átadó pedagógusokat minap a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. február 20.

Mennyit együnk a XXI. században?

Ismét összegyűltek egy péntek este (február 7-én) a várpalotai Két Bagoly fogadóban, Szindbád - ezúttal már hatodik - vacsorájára az irodalom és a gasztronómia kedvelői.

 >> teljes cikk

Napló

2004. február 17.

Hangulat és alkotói szándék

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár és a TIT helyi szervezetének Gondolkodó Klubja közös, Beszélgetések a világról, Magyarországról és önmagunkról című sorozatában vendégeskedett az elmúlt héten Vágfalvi Ottó festőművész, aki bemutatta az Albrecht Sándor szerkesztésében, kísérő írásával megjelent albumát.

 >> teljes cikk

Napló

2004. február 10.

Szindbád "szerény" vacsorái

Hatodik alkalommal hirdette meg az elmúlt péntekre Szindbád vacsoráját a Két Bagoly Fogadóba a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

 >> teljes cikk

Napló

2004. február 9.

Mennyiért telnek a polcok?

Frissítik a könyvtárak a könyv-, CD- és DVD-állományukat. Az ehhez szükséges anyagi források megteremtése viszont minden esztendőben komoly feladatot ró az intézményvezetőkre. (Megyei körkép)

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2004. január 23.

A könyvtári tevékenységet is "el kell adni"
Megújuló vezetés, megújuló szolgáltatások
a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Idestova ötvenéves - majdnem a várossal egyidős - az intézmény, azonban ma, a huszonegyedik században, az internetkorszakban, kicsit más súllyal vannak jelen mindennapjainkban a könyvek. A könyvtárak feladatköre is jóval bővebb, mint akár tíz évvel ezelőtt volt.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. december 12.

Az EU és a civil szervezetek

Az önkormányzatok dolgozóinak dr. Nagy Viktória, a BM Önkormányzati EU Információs Központ munkatársa tartott előadást a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, a Veszprém Megyei EU Információs Pont Kht és a Városszépítő és -Védő Egyesület rendezésében a Jó Szerencsét Művelődési Központban. A téma a helyi önkormányzatok feladata a csatlakozás után. Megtudhattuk, hogy a helyi önkormányzatok a helyi közhatalom letéteményesei, másrészt jogalkotók is, így sok feladatuk lesz.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. november 14.

Egy színes íróval töltött délután

Százhuszonöt éve született és hetven esztendeje halt meg Krúdy Gyula, akinek életműve ma is él és hat. "Az utóbbi időkben pedig, posztmodern zilálta korunk kellemes mellékhatásaként mind divatosabb szerző lett" - írja Fráter Zoltán abban a meghívóban, mely a Krúdy-rendezvényeket foglalja össze. 

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. november 14.

Kopogtatott az unió - A városi könyvtár információs napja

A külügyminisztérium pályázatot hirdetett városi és községi könyvtárak részére, a Magyarország európai uniós csatlakozását előkészítő közvélemény-felkészítési program keretében, a témával kapcsolatos kiadványgyűjtemény kialakítására, kezelésére, fejlesztésére.

 >> teljes cikk

Napló

2003. november 11.

Új tanulási lehetőségek

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár invitálta a palotai középiskolásokat az Európai kopogtató című, elsősorban a helybéli középiskolásoknak szervezett, az EU által hirdetett tanulási és továbbtanulási lehetőségekről szóló tájékoztatóra, beszélgetésre a helyőrségi klubba.

 >> teljes cikk

Napló

2003. november 6.

A Krúdy-kiskönyvtár kötete

Az író születésének 125. évfordulója alkalmából a közelmúltban mutatták be a Krúdy-kiskönyvtár tizenkettedik, Éljünk kedvünk szerint című kötetét a Krúdy Gyula Városi könyvtárban.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. október 17.

Az EU a könyvtárba jön

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma pályázatot hirdetett meg városi és községi könyvtárak részére - a Magyarország Európai Uniós csatlakozását előkészítő közvélemény-felkészítési program keretében - a témával kapcsolatos kiadványgyűjtemény kialakítására, kezelésére, fejlesztésére, valamint uniós témájú ismeretterjesztő előadások szervezésére (a lakosság, a helyi önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek tájékoztatására). A várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár egyike a nyertes pályázóknak.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. június 14.

 Könyvbemutató

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár egykori igazgatójának, Neményi Lászlónak mutatta be új könyvét Román Károly tanár, a Vörösmarty Társaság alelnöke június 2-án a könyvtárban.

 >> teljes cikk

Várpalotai Újság

2003. március 15.

Krúdy mellett falatoztak - Többfogásos vacsora irodalommal körítve

Több szállal is kötődött Krúdy Gyula Várpalotához, az összefonódás ékes bizonyítékai többek között a Bakonyi bujdosó, a feledhetetlen Szindbád, és a nemrégiben felfedezett Téli szél a Bakonyban novellák.

 >> teljes cikk

Napló

2003. február 28.

Hagyományos irodalmi Szindbád-vacsora

Krúdy Gyula születésének százhuszonötödik évfordulóját is ünnepelve ötödik alkalommal gyűltek egybe az irodalmi és "földi" javakat tisztelő gourmand-ok a hagyományos Szindbád-vacsorán a Két Bagoly Fogadóban.

 >> teljes cikk

Napló

2003. január 7.

Lopnak: jobb kéz, bal zseb, hopp!

Megyei körkép - Az évek óta vissza nem vitt könyvek mellett a könyvtárak legnagyobb problémáját a lopások okozzák. S a felfogás, hogy könyvet lopni bocsánatos bűn.

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2002. június 21.

A ki nem mondott szavak költészete

Rangos vendég, Tamás Menyhért SZOT- és József Attila-díjas író, költő, műfordító beszélgetett olvasóival Várpalotán, a Krúdy könyvtár olvasótermében június 4-én az ünnepi könyvhét alkalmából szervezett író-olvasó találkozó keretében.

 >> teljes cikk

Napló

2002. június 8.

Olvasó nélkül halott a mű

Nemcsak a könyvhét, hanem minden könyv ünnep számomra - vallja Tamás Menyhért József Attila-díjas író, akivel a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban találtunk alkalmat a könyvheti beszélgetésre.

 >> teljes cikk

Új Horizont

2002. (XXX. évf.) 2. sz.

Neményi László: A való világ sodrásában

Bizonyos, hogy a cselekvés új (felség)területére kaptam belépőt, amikor 1980 júliusától a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár igazgatója lettem.
(Részlet a szerző készülő önéletírásából) 

 >> teljes cikk

Napló

2002. április 23.

Közélet és asztaltársaság

Pomogáts Béla irodalomtörténész a minap várpalotai középiskolásoknak tartott előadást. Ebből az alkalomból az irodalom közéleti szerepvállalása mellett arról is szót váltottunk a Krúdy Gyula könyvtárban, hogy az egykori markáns esztétikai elvek alapján meghatározott csoportok helyett ma már elsősorban a folyóiratok köré csoportosulnak az írástudók.

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2002. március 22.

Magyarország vármegyéi képeslapokon

A Nemzeti Ünnep alkalmából rendezte meg a szerencsi Zempléni Múzeum gyűjteményének felhasználásával a Szindbád Kht. a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban azt a kiállítást, amely a történelmi Magyarország vármegyéit és városait mutatja be régi levelezőlapokon.

 >> teljes cikk

Napló

2002. március 13.

Krúdy Gyula újkori utódai

A gasztronómia és az irodalom oltárán ismét Krúdy Gyulának áldoztak Várpalotán: Szindbád negyedik vacsorájára gyűltek össze hagyományosan a Két Bagoly fogadóban a kultúra gourmandjai.

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2002. március 1.

Az ínyenc hagyománya

Krúdy Gyulának, a magyar irodalom városunkhoz is kötődő nagy ínyencének tiszteletére immár negyedik alkalommal rendezte meg vacsoráját az író nevét viselő palotai könyvtár és a Két Bagoly Fogadó.

 >> teljes cikk

Napló

2001. november 23.

Tizedszer is Krúdy-kötet

A legendába növő nagymamáról, Radics Máriáról szóló írásokból összeállított Nagyanyám, a markotányosné című könyvecskét, a Krúdy kiskönyvtára tizedik darabját mutatták be tegnap este a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban...

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. október 27.

A színek és formák lírája

Szinte zsúfolásig telt a várpalotai könyvtár kamaraterme a Palotai Grafikai Csoport kiállításának a Krúdy Gyula Könyvtár illetve a Kulturális és Humán Szolgáltató Intézet közös szervezésében létrejött október 11-ei megnyitóján...

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. október 13.

Könyvtári pályázat

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár informatikai pályázata volt az egyetlen nyilvános napirendi pontja az október 4-re összehívott rendkívüli testületi ülésnek Várpalotán...

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. augusztus 17.

A világhálóra került a könyvtár

Belépve a harmadik évezredbe teljesen természetes dolog, hogy a könyvtárak nemcsak helyben elérhetők, hanem a világhálón keresztül is informálódhatunk a kínálatukról...

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. május 4.

Ismerni Palotát

Az olvasás évének ünneplése okán Városismereti vetélkedőt szerveztek a Várpalotai Városi Könyvtár dolgozói. Hét iskola: a Várkerti, a Rákóczi telepi, az 5-ös számú inotai, a 9-es, a Magániskola, a 6 osztályos gimnázium és a Bán Aladár Általános Iskola 3-3 diákja szállt versenybe.

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. május 4.

Rendhagyó irodalomóra

Már hagyomány, hogy a közelgő érettségi vizsgák előtt rendezik meg - nagy sikerrel - a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban a rendhagyó irodalmi órákat...

 >> teljes cikk

Napló

2001. április 27.

Irodalom - politika nélkül?

Még várni kell a politikától teljesen függetlenedni tudó írók generációjára - állítja dr. Vasy Géza irodalomtörténész, kritikus, az ELTE Bölcsészettudományi Karának docense, aki a napokban gimnazistáknak tartott rendhagyó irodalomórát a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban...

 >> teljes cikk

Napló

2001. március 3.

Krúdy, a vadak és a magyar hasak

Testnek (gyomornak) és léleknek (irodalmi ízlésnek) ismét bőséggel szolgált a Krúdy Gyula Városi Könyvtár által a Két Bagoly Fogadóban - elnevezésében is jelezve már hagyományként - szervezett Szindbád harmadik vacsorája...

 >> teljes cikk

Palotai Hírlap

2001. március 2.

Szarvas Krúdy-körettel

A Krúdy vacsorához nem étvágy, hanem megfelelő befogadóképességű gyomor kell, mondta bevezetőjében dr. Praznovszky Mihály, akinek javaslatára idén a nagy magyar író ételkedvenceiből a vadmenü került terítékre...

 >> teljes cikk

 
   
 

[ A lap tetejére ]