[Irattár]

Népmese Napja

2008. szeptember 30.

Irodalmi rendezvényeink sorában újabb kezdeményezést jelent és sajátos színt képvisel a Népmese Napjának megünneplése, amelynek hagyományát a 2006. évben indítottuk el, s lebonyolításában szakmai partnerünk Várpalota és Kistérsége Óvodavezetői Munkaközössége.

 

Népmese napja (bábpedagógiai foglalkozás óvónőknek)     Tamás Erzsébet (Délibábszínház)  

Bábpedagógiai előadás és foglalkozás óvodapedagógusoknak
Előadó: Tamás Erzsébet
a Délibábszínház vezetője, a Kabóca Bábszínház színésze

Népmese napja (közönség)     Tamás Erzsébet (Délibábszínház)

A világszép kecskebéka című bábelőadás
Előadja: a Délibábszínház

 

Ez alkalommal is módszertanilag hasznos témát helyeztünk a középpontba: a kistérség óvodapedagógusai bábpedagógiai előadáson és foglalkozáson vehettek részt, melyet Tamás Erzsébet (a Délibábszínház vezetője és a Kabóca Bábszínház színésze) tartott „Bábjáték és népmese” címmel a bábjáték műfaji sajátosságairól és szimbólumrendszeréről, valamint a népmesék bábszínpadi feldolgozásának lehetőségeiről.

Ezt követően került sor a népmese-illusztrációs rajzpályázatunk eredményhirdetésére, amelybe hat helyi óvoda kapcsolódott be (Cseperedő Tagóvoda, Dúdoló Óvoda, Kölyökvár Óvoda, Lurkó Kuckó Óvoda, Panelkuckó Óvoda, Szivárvány Óvoda), s az óvodapedagógusok koordinálásával összesen 50 gyermek küldte el illusztrációit. A rajzpályázaton részt vevő gyerekek és kísérőik jutalomként megnézhették „A világszép kecskebéka” című bábelőadást a Délibábszínház előadásában, valamint mind a hat óvoda színesceruza-készletet kapott ajándékba.

A népmese napi program záró részeként a megtekintett bábelőadás módszertani megbeszélésére, feldolgozására került sor Tamás Erzsébet vezetésével, aki gyakorlati segítséget nyújtott az óvónők számára, hogyan alkalmazzák a bábot saját pedagógiai munkájukban.

Támogatók:
Várpalota Város Önkormányzata
Veszprém Megye Kultúrájáért Közalapítvány