<<< ["Seherezádé lánya" című olvasópályázat] >>>

Seherezádé lánya

Női sorsok, női történetek Keletről és Nyugatról
 

Seherezádé lánya című olvasópályázat logója (Temesi Péter alkotása)Csingiz Ajtmatov: Amikor leomlanak a hegyek

Csingiz Ajtmatov, akinek már régen irodalmi Nobel-díjat kellett volna kapnia, az utóbbi években ismét írni kezdett, egyre rendszeresebben hallatja mélyzengésű, balladai hangját. Újabb regénye az ősidők és a legegyetemesebb ösztönök, vágyak mélyéről tekint korunkra. Kíméletlen globalizáció- és civilizációkritikát nyújt a kirgiz fővárosban élő újságíró, Szamancsin szerelmi történetén keresztül.

Szamancsin független újságíró, ami esetében azt jelenti, hogy nem tud a modern tömegkultúrával semmilyen módon azonosulni. Tragikus szerelemmel vonzódik egy ünnepelt énekesnőhöz, akivel valaha újjá akarta éleszteni az opera műfaját, librettót is írt számára egy gyönyörűséges ősi mondából, de a nő inkább a pénzt választotta: egy dúsgazdag producer szeretőjeként popdalokat énekel.
A magányra ítélt férfi örök tragédiáját igazán magasra Ajtmatov a párhuzamos cselekményszállal emeli: a Tien-san örök hóval borított hegyei közt élő öreg hópárduc, Zsaabarsz féltékenyen nézi egykori nőstényét egy fiatal hím oldalán, és még csak nem is sejti, hogy az emberek már szemet vetettek bundájára.